Dostupni linkovi

Vučić o optužbama za ukradene glasove: RIK da prebroji listiće pred TV kamerama


Vučić slavi izbornu pobedu
Vučić slavi izbornu pobedu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će da zamoli Republičku izbornu komsiju da javno izbroji glasove sa predsedničkih izbora održanih 2. aprila.

Vučić je, na pitanje N1 kako komentariše navode izbornog štaba Saše Jankovića da je na izborima potencijalno ukrao 319.000 glasova, to negirao i ocenio da je to "notorna glupost".

“Predlažem Republičkoj izbornoj komisiji da otvori te džakove i da prebroji te glasove pred svim novinarima, posebno pred kamerama N1, pa da se vidi da li je to uskladu sa zapisnicima ili ne”, rekao je Vučić.

Dodao je i da on nikada ništa nije ukrao.

Podsetimo, izborni štab Saše Jankovića, kandidata na nedavo održanim predsedničkim izborima, saopštio je da je uvidom u džakove sa izbornim materijalom sa 25 biračkih mesta pribavio dokaze o teškim neregularnostima izbornog procesa.

Kako dodaju, između rezultata fizičkog brojanja glasačkih listića i broja glasova zavedenih u zapisnicima sa biračkih mesta, velika su neslaganja, a zaključak je da je Aleksandar Vučić "potencijalno ukrao čak 319.000 glasova na ovim izborima.

"Samo u Novom Pazaru, prema zapisnicima sa dva biračka mesta, Vučič je „dobio“ 543 glasa (biračko mesto 27), odnosno 250 glasova (biračko mesto 85) više nego što ih zaista ima prema stanju zatečenom u vrećama sa izbornim materijalom. Potom, na biračkom mestu 31 u Loznici, 75 glasova je pripisano Vučiću, iako ih u džakovima nema. Slične i druge nepravilnosti uočene su i na ostalim od ukupno 25 biračkih mesta", navodi se u saopštenju tima Saše Jankovića.

Prema njihovim navodima, prostom računicom, dolazi se do zbira po kojem je Aleksandru Vučiću na 25 biračkih mesta pripisano 964 glasa koje nije dobio, što prosečno po biračkom mestu iznosi 38 glasova.

"Ukoliko se ovaj prosek, uzet na slučajnom uzorku, pomnoži sa 8.396, koliko je ukupno biračkih mesta, sledi poražavajući zaključak: Aleksandar Vučić potencijalno je ukrao čak 319.000 glasova", ističe se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG