Dostupni linkovi

Britanski šef diplomatije ne ide u Moskvu zbog Sirije


Boris Johnson
Boris Johnson

Britanski šef diplomatije Boris Johnson izjavio je da neće ići u posjetu Moskvi, koja je bila planirana za 10. april, nakon novog razvoja situacije u Siriji.

"Razvoj događaja u Siriji promijenio je situaciju u osnovi", naveo je Johnson u zvaničnoj izjavi.

"Moj prioritet sada je da nastavim kontakt sa Sjedinjenim Državama i drugim uoči sastanka Grupe G7 10. i 11. aprila - kako bi izgradili koordiniranu međunarodnu podršku za prekid vatre i inteziviranje političkog procesa", naveo je britanski ministar vanjskih poslova.

On je pozvao Rusiju, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bašara el Asada da "učini sve što je moguće da doprinese političko rješenju u Siriji i radi sa ostatkom međunarodne zajednice kako bi se osiguralo da se nikad ne ponove šokantni događaji iz posljednje sedmice".

"Osuđujemo nastavljenu rusku podršku Asadovom režimu i nakon hemijskog napada na nevine civile", naveo je Johnson.

Zapadne države krive Asadove snage za vazdušni napad u kojem je kako se smatra iskorišten nervni plin i ubijeno više od 86 civila, dok sirijska vlada negira odgovornost.

Sjedinjene Američke Države su nakon tog napada sa raketnih brodova gađale sirijsku vojnu bazu, što je izazvalo burnu raspravu u Vijeću sigurnosti UN i oštre reakcije Moskve.

XS
SM
MD
LG