Dostupni linkovi

Makedonija spremnija za eventualni migrantski talas


Izbjeglice nadomak Makedonije, 2016
Izbjeglice nadomak Makedonije, 2016

Makedonija je sada mnogo spremnija da se izbori sa eventualnim izbjegličko-migrantskim talasom nego 2015, ali problem može da bude ako se migranti duže zadrže, ocijenio je direktor državnog Centra za upravljanje krizama Agron Budžaku.

Prema njegovim riječima, politika Vlade do sada je bila da se Makedonija definiše kao tranzitna zemlja, što je doprinijelo da dva kampa, u Đevđeliji na jugu i Kumanovu na sjeveru, imaju kapacitet od 2.000 ljudi.

"Zbog takve politike i cijela pomoć EU je dizajnirana za takve kapacitete", rekao je Budžaku.

U analizi Radija Slobodna Evropa na makedonskom jeziku navodi se da je prethodno šef makedonske diplomatije Nikola Popovski ponavljao da nikako neće biti dozvoljeno da se država "pretvori u parkiralište za migrante".

Prema riječima Budžakua, takvi stavovi su greška makedonskih političara sa aspekta pripljemenosti za borbu sa problemom.

I bivši šef vojne obavještajne službe Vladimir Pivovarov smatra da je moguće da Makedonija od tranzitne rute preraste u mjesto gdje bi duže ostajale izbjeglice sa Bliskog istoka.

EU strahuje da zbog političke i institucionalne krize Makedonija teško može da se izbori sa eventualnim novim izbjegličkim talasom

XS
SM
MD
LG