Dostupni linkovi

Guterres apeluje na suzdržanost u Siriji radi izbjegavanja dalje patnje


Antonio Guterres, generalni sekretar UN
Antonio Guterres, generalni sekretar UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres apelovao je u petak na sve strane umiješene u sirijski konflikt na uzdražanost da bi se izbjegle dodatne patnje sirijskog naroda.

"Imajući u vidu rizik od eskalacije, apelujem na sve strane da izbjegavaju bilo kakve akte koji bi mogli produbiti patnje sirijskog naroda", rekao je prvi čovjek UN, nakon što je američki predsjednik Donald Trump naredio raketne udare na položaje sirijske vojske odakle je u ponedjeljak izveden napad hemijskim oružjem na grad Kan Šeikun u provinciji Idlib kada je stradalo više od 80 ljudi među njima i 20 djece.

Međunarodni crveni krst (ICRC) je za Reuters naveo da situacija u Siriji "predstavlja međunarodni oružani sukob" nakon američkog napada na položaje vojske predsjednika Bašara al-Asada.

"Bilo koja vojna operacija neke države na teritoriju druge bez pristanka drugih predstavlja međunarodni oružani suskob", rekla je portparol Međunarodnog crvenog krsta Ionalnda Jaquemet za Reuters u Ženevi.

"Tako da imajući u vidu dostupne informacije, napad SAD na sirijsku vojnu infrastukturu, predstavlja jedan međunarodni oružani konflikt", rekla je ona.

ICRC, koji predstavlja čuvara Ženevske konvencije, proglasio je rat u Siriji internim oružanim konfliktom ili građanskim ratom, prema pravnoj terminologiji, u julu 2012. godine.

Rusija i Sirija su raketni napad SAD na položaje sirijske vojske nazvali aktom agresije. Rusija je rekla da je "za inč" izbjegnut vojni sudar ruskih i američkih snaga u Siriji.

Damask je najavio pojačavanje kampanje protiv militanata. Sirijske i ruske snage militantima i teroristima nazivaju pobunjeničke snage.

I Rusija je najavila jačanje svojih odbrambenih snaga u Siriji.

Rusija je zatražila i hitan sastanak UN, radne grupe za Siriju u Ženevi da bi razmotrili situaciju nakon američkog raketnog udara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je održao hitan sastanak Savjeta za bezbjednost da bi razmotrili jačanje ruskih snaga u Siriji.

XS
SM
MD
LG