Dostupni linkovi

Val napada na jugu Tajlanda nakon potpisivanja novog ustava


Policija, Tajland
Policija, Tajland

Dvadeset tri koordinirana napada, uključujući eksplozije bombi, potresla su danas većinski muslimanski južni Tajland, kazao je sigurnosni zvaničnik, nekoliko sati nakon što je kralj Maha Vajiralongkorn potpisao novi ustav kao korak ka okončanju vojne vladavine, prenosi Reuters.

Policija nije zabilježila žrtve u ovoj regiji, u kojoj su odnedavno intenzivirane aktivnosti višedecenijske separatističke pobune čiji sudionici su bili najglasniji protivnici novog ustava na referendumu prošle godine.

"Cilj ovih incidenata je da stvore nemire. Oni žele uništiti kredibilnost vlasti i izazvati strah kod ljudi", kazao je za Reuters Pramote Prom-in, glasnogovornik regionalnih snaga sigurnosti.

Nijedna skupina za sada nije preuzela odgovornost, a snage sigurnosti su kazale da trenutno ne mogu identificirati koja pobunjenička skupina je odgovorna za napade.

Napadi su raštrkani u 19 okruga u južnoj regiji, u provincijama Yala, Pattani, Narathiwat i Songkhla.

Veliki broj koordiniranih napada u ovoj regiji nije uobičajen. Potpuni detalji eksplozija nisu odmah bili dostupni, ali radi se, između ostalog, o eksplozijama bombi na dalekovodima koje su izazvale nestanak struje širom regije, te o nekoliko incidenata paljenja guma, dodao je Pramote.

XS
SM
MD
LG