Dostupni linkovi

NUNS: Ni posle 23 godine nije rasvetljeno ubistvo Dade Vujasinović


Radislava Dada Vujasinović
Radislava Dada Vujasinović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je danas da ni posle 23 godine nije rasvetljeno ubistvo novinarke Radislave Dade Vujasinović, prenosi Beta.

"Ubica naše koleginice nije identifikovan i priveden pravdi uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i neprekidnim obećanjima nadležnih državnih organa", naveo je NUNS u saopštenju.

NUNS, kako se dodaje, po 23 put poziva policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

"Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu, i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo", izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

NUNS zahteva i da nadležni državni organi utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, pokrenutoj 2015. godine.

XS
SM
MD
LG