Dostupni linkovi

Peskov: Ruska podrška Asadu nije bezuslovna


Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da podrška Rusije sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu nije bezuslovna dodajući da ćetražiti punu istragu o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

On je kazao za Asošijeted pres (AP) da “bezuslovna podrška nije moguća u današnjem svetu, ali da nije korektno tvrditi da Moskva može ubediti gospodina Asada da učini što god ona poželi”.

Peskov je prethodno kazao da SAD nemaju "objektivne" informacije o "monstruoznom zločinu" u kojem je u utorak poginulo najmanje 72 osobe u Siriji u napadu koji Zapad pripisuje sirijskim vlastima.

Turska je saopštila da obdukcioni nalazi pokazuju da su žrtve bile izložene otrovnim supstancama.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su se agensi sa otvorom aktivirali kada su sirijske vazdušne snage pogodile arsenal pobunjenika sa hemijskim oružjem i fabriku municije na istočnoj periferiji grada. Na pitanje da li Moskva ima dokaze za tu tvrdnju, Peskov je odgovorio da je Rusija jedina legitimna sila koja ima trupe na terenu. Stoga, ima “više informacija šta se tamo dešava”.

Prema poslednjem bilansu, među poginulima je i 30 dece i 20 žena u napadu hemijskim oružjem u pobunjeničkoj provinciji Idlib na severozapadu Sirije.

Savet bezbednosti UN, koji je u sredu održao hitnu sednicu o napadu u Siriji, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom.

XS
SM
MD
LG