Dostupni linkovi

Demokrate sprečile izbor sudije u Vrhovni sud SAD


Nominovani sudija Nil Gorsuć
Nominovani sudija Nil Gorsuć

Senatori iz Demokratske partije sprečili su izbor konzervativnog sudije Nila Gorsuča u Vrhovni sud, koga je predložio predsednik SAD Donald Tramp. Međutim, očekuje se da će većinski republikanci u Senati promeniti pravila kako bi se se omogućilo njegovo imenovanje, javlja Asošijeted pres (AP).

Pedeset pet senatora je glasalo za opstrukciju izbora Gorsuča dok je 45 bilo protiv. Da bi se sprečila opstrukcija pri izboru sudije Vrhovnog suda, potrebno je 60 od 100 senatora, ali su republikanci najavili promenu procedure u cilju sprečavanja opstrukcije, te im je dovoljna prosta većina.

Demokrate se protive izboru Gorsuča navodeći da će biti pristrasan u korist poslodavaca, a na štetu radnika, te da bi se time sud pozicinorao znatno udesno. Osim toga, demokrate su nezadovoljne jer surepublikanci prošle godine blokirali predlog tadašnjeg predsednika Baraka Obame za sud.

Republikanska većina od 52 senatora, pribećiće takozvanoj "nuklearnoj opciji", koja bi trajno mogla da utiče na rad Senata. Oni kažu da su prinuđeni na takav radikalan potez jer će se demokrate protiviti svakom Trampovom predlogu za Vrhovni sud.

Očekuje se da republikanska većina u Senatu promeni pravilo kojim će se uslov za izbor sudije Vrhovnog suda smanjiti na prostu većinu umesto dosadašnjih 60 od ukupno 100 senatora.

Na taj način demokrate bi bile onemogućene da opstruišu rad Senata "filibasterom", odnosno beskonačnim govorima. Za sprečavanje "filibastera" je potrebna većina od 60 senatora, što republikanci nemaju, pa zbog toga najavljuju radikalnu meru koja je nazvana "nuklearna opcija" jer može imati dugoročne posledica po saradnju dve stranke u Senatu, ocenjuje AP.

Ta procedura je već promenjena 2013. kada su demokrate imali većinu.Zbog pretnji da budu blokirani predlozi Barka Obame za apelacione sudove, demokrate su smanjile prag neophodnih glasova za izbor svih sudija, osim Vrhovnog suda.

Lider sadašnje republikanske većine, a tadašnje manjine Mič Mekonel, upozorio je tom prilikom demokrate da bi ta mera mogla da im se obije o glavu.

AP ocenjuje da bi ova promena mogla da ima dugoročne posledice u Senatu koji tradicionalno funkcioniše na stranačkoj saradnji i saglasnosti senatora.

XS
SM
MD
LG