Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Skandal da SB nije osudio hemijski napad u Siriji


Nemačka je pozdravila stav američkog predsednika Donalda Trampa o hemijskom napadu u Siriji.

Ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da je Trampova jučerašnja kritika vlade Bašara al-Asada "pozitivna", javlja Asošijeted pres.

Gabrijel je istakao da su evropske zemlje bile zabrinute zbog ranijih komentara iz SAD da je borba protiv Islamske države važnija od Asadovog odlaska s vlasti i da su takvi komentari "povremeno iritirali Evropu".

On je dodao da je "pored rata protiv terorizma podjednako važno da se postigne ustavna reforma i slobodni izbori u Siriji, što ne može da znači da Asad ostane na vlasti zauvek".

Gabrijel je ipak upozorio protiv vojne eskalacije i apelovao na SAD da podrže pregovore koje organizuju UN.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je skandalozno da Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju kojom bi se osudio hemijski napad u Siriji. “Oni koji su se tome suprostavili moraju da uzmu u obzir kakvu odgovornost snose”, kazala je nemačka kancelarka tokom posete istočnom delu zemlje.

“To je bio varvarski atak koji mora da se razjasni. Upotreba hemijskog oružja je ratni zločin”, kazala Merkelova dodajući da ima indicija da su napad izvele Asadove snage.

Ona nije komentarisala Trampovu izjavu da je ovim napadom “pređena crvena linija”.

XS
SM
MD
LG