Dostupni linkovi

Alvarez: Banke spremne da finansiraju Agrokor uz uslove


Generalni direktor za restukturiranje Agrokora, Antonio Alvarez III izjavio je danas da su banke spremne da finansiraju operativne potrebe koncerna pod uslovom da ta sredstva imaju prioritet u novom zakonu o strateški važnim kompanijima "leks Agrokoru".

"Oni i dalje izražavaju podršku za poslovanje grupe i posebno nastoje podržavati sve potrebe zaposlenih i dobavljača u ovom neizvesnom trenutku. Jednoglasno su izrazili nameru da finansiraju operativno poslovanje i finansijske potrebe grupe pod uslovom da ovo finansiranje ima prioritet prema zakonu o vanrednoj upravi koji je upravo izglasan u Saboru", rekao je novinarima Alvarez.

On je dao kratku izjavu posle susreta sa članovima Odbora za koordinaciju banaka koji uključuje Erste, Banku Inteza, Rajfajzen, Sberbanku, Unikredit i VTB banku, a nedugo pošto je Sabor usvojio "leks Agrokor".

Alvarez je dodao da to moraju da potvrde i kreditni odbori tih banaka i da se sve radi u "ubrzanom procesu". On je rekao i da se ujedno razmatraju i sve raspoložive mogućnosti, ali nije odgovarao na pitanja novinara.

Sabor je danas izglasao Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koje su suočene s teškoćama u poslovanju, poznatiji kao "leks Agrokor".

U konačni predlog zakona uvršteni su i amandmani vladajućih stranaka koje je podržala Vlada. Njima se, medju ostalim, propisuje da će u slučaju kada kompanija koja se nalazi u postupku vanredne uprave uzme kredit koji ima status prvenstva naplate zadržati taj status i ako se nagodba ne postigne, pa kompanija nad kojom se provodi postupak na kraju ode u stečaj.

Vlada je obrazložila da se tim amandmanom "jasno štite novi poverioci koji su finansirali dužnika u postupku vanredne uprave kako bi se sačuvalo njihovo pravo na prednost pri namirenju i u slučaju ako postupak vanredne uprave ne bi uspeo te bi se nakon tog postupka morao otvoriti stečaj nad dužnikom".

Zakon omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Postupak može da pokrene ili vlasnik kompanije ili poverioci, uz saglasnost vlasnika, a poverenika imenuje država. Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

U medijima se tumači da se traži kompromisno rešenje izmedju "stendstil ugovora" potpisanog izmedju hrvatskog koncerna i njegovih kreditora, koje predstavlja Alvarez, i vladinog "keks Agrokora" o vanrednoj upravi.

S druge strane, predsednik Uprave Dukata Alen Fontana izjavio je danas posle sastanka dobavljača Agrokora da su oni dali rok od 24 časa da se reše njihovi egzistencijalni problemi, a da onda kreću obustave.

"Dobavljači žele da reše svoj egzistencijalni problem, jedino dobavljači upumpavaju sveži novac u Agrokor. To nije održivo", rekao je Fontana novinarima u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG