Dostupni linkovi

Svetska banka: Nastavljen privredni rast na Balkanu


Privredni rast na Kosovu ostao je veći nego u susednim zemljama i doprineo je otvaranju velikog broja radnih mesta tokom 2016. godine, prema redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan (REIZB) koji je Svetska banka objavila danas u Skoplju.

Koristi od produktivnosti i konkurentnosti od presudnog su značaja da bi rast postao još održiviji i da bi se rešilo pitanje još uvek visoke nezaposlenosti, posebno među mladima.

Zapadni Balkan kao region rastao je brže tokom 2016. god. nego godinu dana pre, prema navodima iz izveštaja. U poređenju sa 2015. godinom, jačanje rasta u Srbiji i Albaniji kompenzovalo je slabije širenje u Crnoj Gori i BJR Makedoniji, neznatno usporavanje rasta na Kosovu i stabilan rast u Bosni i Hercegovini.

Stalni privredni rast doveo je do otvaranja većeg broja radnih mesta u regionu i u svim zemljama regiona, uključujući i Kosovo, i izuzev u Crnoj Gori, doprineo je smanjenju nezaposlenosti. Rast broja radnih mesta do septembra 2016. god. bio je najveći u Albaniji i Srbiji, što bi u prevodu bilo povećanje od 8,5, odnosno 7,2 procenta tokom 2016. god.

Oporavak rasta na Zapadnom Balkanu ubrzan je u 2016 god, uz ohrabrajuci pad stope nezaposlenosti i siromastva“ rekla je Ellen Goldstein, Direktor Svetske banke za Zapadni Balkan.

„Rast i zaposljavanje su povecani posebno u zemljama koje su postigle znacajan napredak u smanjenju fiskalnog deficita, resavanju pitanja nasledja velikih i neefikasnih drzavnih preduzeca u unapredjenju okruzenja za domace i strane investicije“, dodala je ona.

Uprkos tom napretku, tržište rada i dalje je izazovno na Zapadnom Balkanu, sa stopom nezaposlenosti koja je kružila oko 22 procenta tokom 2016. god.

„Izgled privrednog rasta na Kosovu ostaje pozitivan. Međutim, uprkos dobrodošlom dokazu da su tokom 2016. god. otvorena nova radna mesta, Kosovo mora da privredni rast učini znatno zavisnijim od visoke produktivnosti kod kuće i veće konkurentnosti u inostranstvu, kako bi se rešilo istorijsko pitanje visoke stope nezaposlenosti

XS
SM
MD
LG