Dostupni linkovi

Akter 'državnog udara' u Crnoj Gori tvrdi da je zloupotrebljen


Mirko Velimirović, iz Zubinog Potoka, koji je osuđen u Crnoj Gori na šest mjeseci uslovne zatvorske kazne zbog učešća u planiranju terorističkih akata u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora, izjavio je da je u vrijeme priznanja krivice bio "zloupotrijebljen od strane Specijalnog tužioca".

Ovo je saopštio opozicioni Demokratski front, koji je novinarima podijelio Velimirovićevu izjavu, zavedenu u Osnovnom sudu u Novom Pazaru.

Prema Velimirovićevoj izjavi, koju je danas predstavio Demokratski front se navodi, da je njegovo priznanje da je bio član kriminalne organizacije "sastavilo Specijano tužilaštvo Crne Gore koju on nije čitao, već samo potpisao".

Velimirović je, podsjetimo u sudskom postupku detaljno govorio o nabavci i uništenju oružja koje je trebalo da bude korišćeno u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora i u stvaranju oružanih sukoba.

Velimirović je na osnovu tog priznanja osuđen na šest mjeseci zatvora i jednu godinu uslovno, nakon čega je pušten na slobodu.

Mirko Velimirović je, prema Specijalnom tužilaštvu, bio ključni svjedok koji je otkrio kompletan plan stvaranja stanja haosa i terorizma u Crnoj Gori.

U njegovoj naknadnoj izjavi, koju je predstavio Demokratski front na vanrednom presu se kaže: "Niko od nas nije posjedovao oružje, niti bilo koje sredstvo kojim bi neko mogao da bude makar i lakše povrijeđen. Nismo imali namjere da vršimo nasilje ni prema građanima, njihovim političkim predstavnicima, prema policiji niti da preuzmemo vlast nasilnim sredstvima".

Velimirović je u novoj izjavi negirao da je ikada imao dogovore sa Aleksandrom Sinđelićem u vezi kriminalnih aktivnosti u Crnoj Gori, te da navodno nije poznavao generala Bratislava Dikića, takođe okrivljenog u slučaju "državni udar".

Izjava Velimirovića, za Demokratski front predstavlja potvrdu, da je proces protiv te poliitčke grupacije politički montiran, saopšteno je na presu DF-a. Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo vodi istragu i protiv lidera DF Andrije Mandića i Milana Kneževića.

XS
SM
MD
LG