Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ayrault: Sirijskom predsjedniku treba suditi za ratne zločine


Hospitalizovano dijete nakon napada hemijskim oružjem u Han Šeikunu, Sirija

Šef francuske diplomatije Jean-Marc Ayrault (Žan-Mark Ero) ocijenio je danas da će sirijski predsjednik Bašar al Asad morati jednog dana da odgovora pred međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene tokom rata u Siriji.

Komentarišući napad u Siriji za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, Ayrault je rekao da ti zločini "ne smiju ostati nekažnjeni".

"Postoje istrage, komisije UN-a i na kraju će se njemu (Asadu) suditi za ratne zločine", rekao je francuski ministar.

Ayrault je izrazio nadu da će Vijeće sigurnosti UN-a danas usvojiti rezoluciju o Siriji koja nije usvojena zbog protivljenja Rusije.

"Teško je jer svaki put kad predložimo rezoluciju, Rusija uloži veto a ponekad to učini i Kina. Potrebno je da svi sarađemo i da se zaustavi masakr", rekao je šef francuske diplomatije.

Diplomatski izvori u UN-u saopštili su da se tokom dana očekuje usvajanje rezolucije koje su predložile SAD, Francuska i Velika Britanija.

Rusija je navela da je tekst "neprihvatljiv" jer se unaprijed "određuje krivac".

U napadu na sirijski grad Han Šeikun prije dva dana poginulo je 86 osoba, među kojima 30 djece i 20 žena – novi je bilans sirijskog opozicijskog Opservatorija za ljudska prava.

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju sirijskog predsjednika za napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišteno hemijsko oružje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni sirijskih vlasti pogodile "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Izvor: Beta, AFP
XS
SM
MD
LG