Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MMF: Neusvajanje zakona će imati implikacije po BiH


MMF

Nakon što Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije usvojila izmjene Zakona o akcizama šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi iznio je zvanični stav MMF-a o sudbini kreditnog aranžmana.

"MMF je primio k znanju da Parlament BiH nije usvojilo izmjene i dopune Zakona o akcizama i novi Zakon o osiguranju depozita. To će imati posljedice za nastavak finansiranja institucija, kao i finansiranje projekata za modernizaciju bankarskog sektora. To će izazvati značajno kašnjenje u završetku prve revizije kreditnog aranžmana", kazao je Ilahi.

On je ponovio da su vlasti u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci napravile napredak u ekonomskim reformama, posebno u jačanju fiskalne discipline, očuvanju financijske stabilnosti, te poboljšanju poslovnog okruženja.

MMF je spreman savjetodavno i tehnički pomoći vlastima u nastavku provedbe strukturnih reformi koje će doprinijeti ekonomskom rastu i održavanju makroekonomske stabilnosti BiH.

"Vlasti trebaju više vremena kako bi ostvarile napredak u nekoliko ključnih područja, kao što je osiguranje financijskih sredstava za ključne infrastrukturne projekte, modernizaciju zakonskog okvira iz oblasti bankarskog sektora, poboljšanje korporativnog upravljanja u poduzećima u državnom vlasništvu. U narednom period mi ćemo nastaviti dijalog s vlastima u BiH i pomoći im u nastojanjima da dovrše reforme", poručio je Ilahi, navodi se u saopšenju MMF-a.

Kreditni aranžman MMF je sklopio sa Bosnom i Hercegovinom 7. septembra 2016. godine, u iznosu od oko 563,3 milijuna eura kako bi podržao program ekonomskih reformi u zemlji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG