Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Aung San Suu Kyi: Nema etničkog čišćenja muslimana u Mjanmaru


Prejaka reč: Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi je negirala etničko čišćenje muslimanske manjine Rohingya u Mjanmaru, uprkos brojnim izveštajima o zloupotrebama.

U ekskluzivnom intervjuu za BBC, dobitnica Nobelove nagrade za mir je priznala probleme u državi Rakin, gde živi najviše pripadnika verske grupe Rohingya, ali je dodala da je etničko čišćenje prejaka reč za korišćenje u pojašnjavanju onoga što se u toj pokrajini dešava.

Umesto toga, liderka Mjanmara je rekla da će svaki povratak Rohingya populacije biti dočekan raširenih ruku.

"Ne mislim da se događa etničko čišćenje. Mislim da je taj pojam prejak izraz za ono što se događa", rekla je specijalnom dopisniku BBC-a.

Pripadnica verske grupe Rohingya u kampu u Mynmaru
Pripadnica verske grupe Rohingya u kampu u Mynmaru


“Mislim da postoji puno neprijateljstva – i muslimani ubijaju muslimane ako posumnjaju da sarađuju sa državom. Nije samo pitanje, kako vi kažete, etničkoh čišćenja, nego i podeljenih ljudi na različitim stranama, što pokušavamo da rešimo.”

Pripadnicima verske grupe Rohingya se uskraćuje državljanstvo u Mjanmaru, zbog čega iz tretiraju kao ilegalne migrante iz Bangladeša. Kako navodi BBC, suočeni su sa rutinskom diskriminacijom u javnosti i u institucijama.

Desetine hiljada Rohingya žive u izbegličkim kampovima nakon nasilja 2012. godine, posle kojeg su raseljeni.

Izbeglice iz Mynmara na putu ka Indoneziji
Izbeglice iz Mynmara na putu ka Indoneziji


U posljednjih nekoliko meseci, oko 70.000 pripadnika ove verske grupe je pobeglo Bangladeš kako bi se sklonili od vojne operacije vlasti u Rakhine, pokrenute nakon ubistva devet policajaca.

Ujedinjene nacije su prošlog meseca saopštile da će sprovesti istragu o navodima da je vojska neselektivno gađala pripadnike Rohingya u toku operacije, izlažući ih silovanjima, ubistvima i mučenjima. Vlada Mjanmara je odbacila ove optužbe.

XS
SM
MD
LG