Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Barnije poručio Britaniji da je protiv paralelnih Bregzit pregovora


Mišel Barnije

Glavni pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije rekao je danas u Evropskom parlamentu da je loš predlog da se paralelno vode pregovori o uslovima izlaska Britanije iz Unije i o njem novom odnosu sa Unijom.

"To je vrlo rizičan pristup. Da bismo uspeli mi, naprotiv, treba da posvetimo prvu fazu pregovora tome da se postigne dogovor o principima izlaska", rekao je Barnije na plenarnom sastanku Evropskog parlamenta (EP) u Strazburu gde se raspravlja o glavnim smernicama EU za pregovore s Velikom Britanijom koja je pokrenula proceduru istupanja iz članstva.

EP treba kasnije danas da usvoji rezoluciju o tome.

Barnije je rekao da se to ne predlaže iz taktičkih razloga ili da bi se stvarale teškoće za Veliku Britaniju već da je, naprotiv, potrebno da se maksimalno povećaju šanse za postizanje sporazuma sa Britanijom u naredne dve godine što je, kako je rekao, vrlo kratko vreme.

Posle toga će kako je naveo biti "druga faza" gde će se dogovarati o budućem odnosu dve strane, i o "tranzicionim" dogovorima.

Barnije je rekao da će rezolucija Evropskog parlamenta biti prvi odgovor EU na britansko pokretanje čana 50 Lisabonskog ugovora o izlasku iz Unije i da će ona "postaviti ton" daljih pregovora.

On je takođe osudio scenario u kome se ne postiže nikakav dogovor između dve strane u datom roku, i rekao da EU treba da ostane ujedinjena u tome da treba da se okončaju pregovori.

"Scenario bez dogovora nije scenario koji tražimo. Mi želimo uspeh, ne protiv Velike Britanije nego sa Velikom Britanijom. Završiti pregovore bez dogovora znači da nema pobednika. Svi će biti gubitnici. Zato moramo da vodimo pregovore sa Velikom Britanijom nastojeći da pokušamo da smanjimo štetu nanetu ljudima, trgovini i kompanijama", rekao je on.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG