Dostupni linkovi

TV-debata predsedničkih kandidata u Francuskoj o ekonomskoj politici


Marin Le Pen
Marin Le Pen

Vodeći kandidati na izborima za predsednika Francuske izneli su suprotne ekonomske politike tokom ključne TV-debate u utorak uveče, manje od tri nedelje pre glasanja.

Televizijska debata se fokusirala na tri teme: otvaranje novih radnih mesta, zaštita naroda Francuske i socijalni model. Nastupilo je svih 11 kandidata u trci.

Ankete pokazuju da su vodeći kandidati nezavisni centrista Emanuel Makron i Marine Le Pen, predsednica desničarskog Nacionalnog fronta.

Na pitanje o tome kako će da otvore nova radna mesta, dok je stopa nezaposlenosti već godinama oko 10 procenata, Le Pen i Makron su se zalagali za suprotne ekonomske politike.

Makron je za slobodno tržište i proevropske stavove. Le Pen je izrazila podršku za "pametan" protekcionizam.

Makron želi da smanji poreze na poslovanje, da popusti stroge francuske propise o radu i da pojača pregovore sindikata i poslodavaca da bi pomogao otvaranje novih radnih mjesta.

Le Pen koja želi da Francuska izađe iz Evropske unije, predložila je porez na preduzeća koja zapošljavaju strane radnike.

"Bez pametnog protekcionizma, gledaćemo kako radna mesta propadaju jedno za drugim", rekla je ona.

Ona je dodala da će joj prioritet biti da smanji porez za mala i srednja preduzeća.

Le Pen je nekoliko puta napala Marona, za koga ankete pokazuju da će se verovatno suočiti s njom u drugom krugu izbora.

"Kako se predstavljate kao nov, kada imate 50 godina stare ideje", rekla je ona bivšem ministru privrede, koji se s 39 godina prvi put nadmeće za neku izbornu funkciju.

"Gospođo Le Pen, žao mi je što vam to kažem, ali vi koristite laži koje smo 40 godina slušali od vašeg oca", uzvratio je Makron, pominjući osnivača Nacionalnog fronta, Žan-Mari Le Pena koji je više puta osuđivan zbog krivičnih dela antisemitizma i rasizma.

Konzervativni kandidat Fransoa Fijon, već praktično poražen tvrdnjama da je svojoj ženi i svoje dvoje dece dao poslove koje plaća država, a nikada ih nisu radili, u predsedničkoj trci se bori za opstanak.

Fijon je zbog toga optužen, mada je porekao bilo kakve zloupotrebe.

Prvi krug glasanja za predsednika Francuske je 23. aprila. Dva prvoplasirana kandidata će ići u drugi krug izbora 7. maja.

Izvor: Beta, AFP
XS
SM
MD
LG