Dostupni linkovi

U napadu u Tikritu ubijeno 30 ljudi, 40 povređenih


Dvojica bombaša samoubica detonirala su se u trenutku kada ih je opkolila policija
Dvojica bombaša samoubica detonirala su se u trenutku kada ih je opkolila policija

Najmanje 31 osoba je poginula, uključujući i 14 policajca, a više od 40 ih je ranjeno u noćašnjem napadu Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) na Tikrit, javljaju mediji.

Policijski izvor je televiziji BBC rekao da su militanti akciju počeli napadom na policijsku patrolu u četvrti Zuhur, ubivši tri policajca.

Zatim su otvorili vatru na civile koji su se nalazili u blizini.

AP prenosi da je napad izvelo pet bombaša samoubica koji su napali kontrolni punkt policije a zatim i kuću pukovnika policije, koji je u tom napadu poginuo zajedno sa svojom porodicom.

Dvojica bombaša samoubica detonirala su se u trenutku kada ih je opkolila policija, dok su još trojica ubijena u odvojenim pucnjavama. Policija veruje da se još pet militanta krije u gradu, pa je proglašen policijski čas, javljaju lokalni mediji.

Kao i ostatak iračkih gradova, i rodno mesto bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, čiji je stabilni režim uklonila američka vojska invazijom 2003. godine, je meta čestih napada ektremista.

Do ovog napada je došlo u sred ofanzive iračke vojske na 225 kilometara udaljeni Mosul, poslednje veliko uporište IDIL-a.

Tikrit je IDIL osvojio u junu 2014. godine, da bi ga zatim iračka vojska oslobodila krajem 2015. Tokom svog boravka u Tikritu islamistički ekstremisti su uništili Zelenu crkvu, jednu od najstarijih hrišćanskih crkava na Bliskom istoku.

Izvor: Beta, BBC, AP
XS
SM
MD
LG