Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Wigemark BiH parlamentarcima: Podržite povećanje akciza na gorivo


Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH

Šef Delegacije Evropske Unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark uoči izuzetno važne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu na kojoj će biti razmatran prijedlog o povećanju akciza na gorivo za 15 feninga, pozvao je političare da podrže izmjene.

Komentarišući važnost izmjena i dopuna Zakona o akcizama i Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine koji će biti razmatrani na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark pozvao je političare da usvoje neophodne izmjene zakona.

"Pozivam Predstavnički dom da krene naprijed sa prijeko potrebnim Zakonom o akcizama i Zakonom o osiguranju depozita u bankama. Ovo su suštinske reforme ne samo za Reformsku agendu, već i za sveukupni proces pristupanja EU. U prisutnosti visoke predstavnice EU i potpredsjednice Evropske komisije, sve glavne političke stranke su nedavno obnovile svoje opredjeljenje da rade zajedno ka kandidatskom statusu za EU, uključujući provedbu prijeko potrebnih reformi. Posustajanje u konkretnim reformama koje su sada pred vašim parlamentom će se smatrati dokazom manjka ozbiljnosti", poručio je Wigemark.

Dodao je da će zajedno sa nedavno usvojenim entitetskim bankarskim zakonodavstvom, zakoni osnažiti korektivne i provedbene ovlasti nadzora, uvesti konsolidovani nadzor bankarskih grupa u entitetima, te uspostaviti jednoobrazan okvir za sanaciju banaka u zemlji.

Sve to ima za cilj održati bankarski sektor zemlje sigurnim i stabilnim.

"Prihodi od predloženog povećanja akciza će se direktno usmjeriti u sredstva za izgradnju cesta i autocesta, time osiguravajući prijeko potrebnu modernizaciju transportne infrastrukture te sigurnije, brže i pouzdanije ceste. Ovakve mjere su također ključne i za promociju ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta. Povećani prihodi iz prikupljenih sredstava omogućavaju i ostvarivanje zajmova kod EBRD-a i drugih međunarodnih institucija, dok će bolji finansijski kapaciteti povećati i ubrzati izgradnju autocesta. Ima smisla da fizička i pravna lica koja koriste nove ceste takođe daju svoj doprinos kroz manji dodatni porez na gorivo. Ako se ostvari negativan učinak na određene grupe zbog povećanja cijene goriva, postoje drugi načini da im se omogući nadoknada", kazao je Wigemark.

Predloženo povećanje akciza je neophodan korak za Reformsku agendu i za put zemlje ka EU. Izgradnja cesta i bolja transportna povezanost su od suštinskog značaja za budući ekonomski razvoj BiH.

U slučaju izostanka ovakvih aktivnosti, MMF će sniziti projekcije rasta za BiH, što će, potom, iziskivati reviziju aranžmana s MMF-om.

Reformska agenda predstavlja integrirani paket mjera, uključujući i aranžman s MMF-om, koji treba biti proveden u cijelosti i bilo kakva kašnjenja kod pojedinačnih elemenata, neizbježno dovode do kašnjenja kod drugih. Politički lideri kažu da dijele zajednički cilj u ostvarivanju napretka na putu ka EU i u provedbi Reformske agende. Da bi se postigao taj zajednički cilj, moraju da ostave po strani svoje političke razlike.

XS
SM
MD
LG