Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Međunarodni faktori 2014. godine podržali osnivanje Vojske Kosova


Hashim Thaci, predsjednik Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u utorak da Kosovo od 2014. godine ima podršku međunarodnih faktora za osnivanje oružanih snaga.

Govoreći na tribini NVO "Fol" (Govori), Tači je rekao da su tada i predstavnici srpske i drugih manjinskih zajednica podržali osnivanje Oružanih snaga Kosova, u zamenu za rezervisana mesta u skupštini, ali da neki politički subjekti kosovskih Albanaca nisu podržali proces, aludirajući na Demokratski savez Kosova (DSK) i pokret Samoopredeljenje.

DSK i Samoopredeljenje su se tada usprotivili obezbedjivanju rezervisanih mesta za poslanike iz redova manjina kao uslova da i predstavnici kosovskih Srba glasaju za promene Ustava i stvaranje Oružanih snaga Kosova.

Tači je ocenio da je inicijativa za stvaranje vojske Kosova legitimna i u skladu sa Ustavom a da je formiranje oružanih snaga neophodno zbog činjenice da Kosovo ne može da ostvari svoje opredeljenje za članstvo u NATO bez sopstvene vojske.

"Preduzeo sam inicijativu za stvaranje vojske putem zakona, ubeđen da su sve druge mogućnosti iscrpljene", kazao je Tači navodeći da se jedina razlika između te inicijative i stavova međunarodne zajednice o formiranju kosovske vojske tiče procedure.

XS
SM
MD
LG