Dostupni linkovi

Lideri okupljeni u Mostaru šalju poruke o važnosti saradnje i stabilnosti


Brojni zvaničnici Zapadnog Balkana na Sajmu privrede u Mostaru
Brojni zvaničnici Zapadnog Balkana na Sajmu privrede u Mostaru

Jubilarni 20. međunarodni sajam privrede – Mostar 2017. svečano je danas otvorio predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i tom prilikom potcrtao značaj privredne saradnje dvije zemlje.

Plenković je istakao da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj bila šesti trgovinski partner u 2016. godini, a Hrvatska Bosni i Hercegovini prvi.

"Smatramo da ta razmjena, koja sada ima 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu daljnjeg dinamiziranja. Također, drago mi je da je Hrvatska u proteklim godinama sa milijardu eura nastupila kao ulagač u BiH. To je skoro 20 posto od naših ukupnih inozemnih ulaganja – dovoljan signal koliko nam je BiH važna u našim nastojanjima da unaprijedimo suradnju, i u području energetike, prometne povezanosti, telekomunikacija, graditeljstva, i mnogih drugih", izjavio je na ceremoniji otvaranja Plenković, ponovo naglašavajući podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini, u njenom procesu integrisanja.

Zahvaljujući održavanju međunarodnog sajma gospodarstva, Mostar je juče i danas bio političko sjedište regije, ocjena je nakon niza bilateralnih i zajedničkih sastanaka predsjednika i premijera četiri zemlje regiona uoči i tokom održavanja mostarskog sajma.

U Mostaru, pored Plenkovića, borave i premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Zvanice na otvaranju 20. međunarodnog sajma privrede – Mostar 2017
Zvanice na otvaranju 20. međunarodnog sajma privrede – Mostar 2017

Svi su složni u tome da treba stvarati stabilno okruženje, jer samo u takvoj atmosferi može doći do ekonomskog razvoja i boljeg života za sve stanovnike ovog dijela Evrope.

Međusobna saradnja, održavanje stabilnosti, ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, glavne su poruke koje su se tokom protekla dva dana mogle čuti u Mostaru od lidera zemalja regiona.

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Poslije niza bilateralnih i zajedničkih susreta, koji su počeli još juče poslijepodne, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić je po obilasku sajamskih štandova kazao:

“Svima nam je interes da nam privreda bude bolja. Da bi privreda bila bolja, moramo znati šta su problemi privrednika i zato je bilo više nego korisno da je danas toliko političara obišlo ove štandove, porazgovaralo sa ljudima koji stvaraju radna mjesta, koji se bore za tržište i da im sami učinimo da im ambijent bude bolji”.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković najavio je nastavak snažne podrške te zemlje Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, a nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem uoči otvaranja mostarskog Sajma, najavio je i skoru zajedničku sjednicu hrvatske Vlade i bh. Vijeća ministara.

“U ovom trenutku su i na strani BiH i na strani Hrvatske svi resori uključeni u detaljne pripreme i vjerujemo da će se ta sjednica održati negdje u lipnju, dakle otprilike za dva mjeseca od sada, nakon lokalnih izbora u Hrvatskoj. I siguran sam da ćemo tu dotaknuti sve ono što je bitno za daljnju dinamiku naših odnosa”, izjavio je Plenković.

Andrej Plenković i Denis Zvizdić, Mostar
Andrej Plenković i Denis Zvizdić, Mostar

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić kazao je da se na zajedničkoj sjednici sa Vladom Hrvatske očekuje potpisivanje nekoliko važnih sporazuma.

“Kao i dogovor o projektima koji će, prije svega, značiti unapređenje privredne saradnje, daljnje infrastrukturne povezanosti između BiH i Hrvatske i u svakom slučaju relaksaciju odnosa i na političkom i na ekonomskom, na socijalnom, kulturnom i svakom drugom planu”, naveo je Zvizdić.

Očuvati mir i stabilnost

Poslije niza susreta sa predstavnicima zemalja regiona, premijer Srbije i budući predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić, kazao je da je najviše bilo riječi o evropskom putu svih zemalja regiona, te da su ti susreti pokazali i koliko ima otvorenih i neriješenih pitanja.

“Ono što je važno, to je da svi mislimo da samo na miran način i samo razgovorima problemi mogu da se rešavaju. I to je ono što mislim da je za ljude i u Beogradu i u Mostaru, i u Banja Luci, u Sarajevu, i Zagrebu i Nišu i svakom drugom mestu apsolutno, apsolutno najvažnije”, izjavio je Vučić.

Upravo nakon sastanka sa srbijanskim premijerom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić je naglasio:

“I ono što, evo, možemo konstatovati jeste da smo sigurni da ćemo u našem regionu, prije svega, očuvati mir i stabilnost, da ćemo nastaviti sa razvojem infrastrukture, a to će biti podloga za ekonomski razvoj i za najvažnije ciljeve ka kojim ide i Bosna i Hercegovina i Srbija, to je otvaranje novih radnih mjesta i novo zapošljavanje, posebno za mlade ljude”.

Aleksa Šantić i Mile Budak

Ipak, da još ima pitanja iz prošlosti na kojima treba raditi, pokazala je i jutrošnja posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta, koje djeluje u spomen-kući Svetozara Ćorovića, gdje je obišao i radnu sobu velikog pjesnika Alekse Šantića.

Vučić je izrazio žaljenje što mostarska Gimnazija više ne nosi Šantićevo ime, najavio je podršku Vlade Srbije Šantićevom festivalu djece pjesnika, a osvrnuo se i na preimenovanje jedne od mostarskih ulica, koja sada nosi ime po zvaničniku Nezavisne države Hrvatske.

“Posebno mi je žao što je deo ulice Alekse Šantića preimenovan u ulicu Mile Budaka, i uopšte to ne krijem i nije mi teško da to kažem svakome na kugli zemaljskoj, pošto porediti Šantića i Budaka prosto je greh po sebi”, naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić u posjeti Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta
Aleksandar Vučić u posjeti Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta

Inače, koliko su se lideri zemalja regiona trudili da relaksiraju odnose, govori i zanimljivost da je premijer Srbije Aleksandar Vučić posjetio štand Privredne komore Srbije i poklonio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću paket proizvoda kompanije "Pionir" iz Subotice.

Plenković je zahvalio na poklonu, naglasivši da će sa zadovoljstvom probati čokoladice "Pionira".

Takođe, recimo i to da je ovo prvi sajam koji je otvoren dva puta. Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić greškom je proglasio otvorenim 20. Međunarodni sajam privrede u Mostaru koji je, prema zvaničnom protokolu, otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Do 8. aprila do kada će sajam trajati, na 30.000 kvadratnih metara predstaviće se više od 800 izlagača iz oko 30 zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG