Dostupni linkovi

Sirija: Napad toksičnim gasom, raste broj žrtava


Ukazivanje pomoći žtvama napada djeci u Kan Šeikunu, 4. aprila 2017.
Ukazivanje pomoći žtvama napada djeci u Kan Šeikunu, 4. aprila 2017.

Desetine ljudi je ubijeno, u kako se sumnja, hemijskom napadu na pobunjeničko uporište na sjeveru Sirije, u jednom od najvećih incidenata sa velikim brojem žrtava od upotrebe toksičnog gasa u šestogodišnjem sukobu u zemlji.

Broj žrtava je porastao na 67, među njima 11-toro djece, nekoliko sati nakon napada u Kan Šeikunu u provinciji Idlib u utorak ujutro. Ljekari su rekli da su simptomi kod žrtava očigledno identični onima koje uzrokuje izloženost smrtonosnom saharin gasu. Još jedan broj osoba je zadobio povrede u napadu.

Ujedinjene nacije su otvorile istragu o ovom slučaju.

Sirija: Desetine mrtvih u napadu hemijskim oružjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Napade su izveli avioni za koje se vjeruje da pripadaju snagama lojalnim sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. Kako navodi The Guardian, kasnije je izvedena još jedna serija vazdušnih napada na to mjesto, a meta je bila jedna bolnica i još dva mjesta za pružanje hitne medicinske pomoći u kojima je ukazivana pomoć stradalima u napadu.

Britanski ministar vanjskih poslova, Boris Johnson, izjavio je da bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad mogao biti kriv za ratni zločin ukoliko se pokaže da je njegov režim odgovoran za hemijski napad u provinciji Idlib.

"Bombardovanje sopstvenih civila sa hemijskim oružjem je neupitni ratni zločin za koji se mora odgovarati", naveo je Johnson.

Rusija tvrdi da njihovi avioni nijesu danas izvodili napade u oblasti provincije Idlib.

Ovaj napad se dogodio, podsjeća Guardian, dan nakon što je američka ambasadorica u UN Nikki Haley rekla da američka vlada nije više fokusirana na uklanjanje režima Bašara al-Asada, dok se u isto vriijeme u Briselu održava dvodnevna konferencija o sirijskoj budućnosti čiji su domaćini EU i UN.

"Stravični" hemijski napad u Siriji u provinciji Idlib dogodio se iz vazduha, rekao je izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Staffan de Mistura, u Briselu, dodajući da će se Savjet bezbjednosti sastati da bi zahtijevao da se ispita odgovornost.

Agencija za praćenje upotrebe hemijskog oružja je saopštila da prikupljaju informacije o ovom slučaju i analiziraju ih. Francuski ministar vanjskih poslova, Jean Marc Ayrnault, je tražio hitan sastank Savjeta bezbjednosti UN zbog ovog napada.

U Kan Šikunu se nalaze hiljade izbjeglica iz obiližnje provincije Hama koje su pobjegle pred sukobima koji se tamo vode.

"U ovom posljednjem napadu, desetine je djece ugušeno na smrt dok su spavali", izjavio je Ahmad Tarakdži, šef Sirijsko-američkog medicinskog društva, koje podržava bolnice u opzicionim oblastima u Siriji.

"Ovo je bio napad u samo srce humanosti. Koliko će još dugo svijet bez odgovora gledati ove užasne zločine?", upitao je Tarakdži.

XS
SM
MD
LG