Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Večeras TV debata predsjedničkih kandidata u Francuskoj


S lijeva nadesno: Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen i Benoit Hamon

U Francuskoj će večeras biti održana televizijska debata u kojoj će sudjelovati svih 11 kandidata pred prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, javila je danas televizija BFMTV na svojoj internet stranici, prenosi Beta.

Debatu, koja počinje u 20.40 i trajat će više od 3,5 sata, prenosit će uživo BFMTV i Cnews dok se prvi komentari o debati i gledanosti očekuju sutra.

Pet kandidata, koji se smatraju favoritima na izborima, već je sudjelovalo na jednoj televizijskoj debati održanoj 20. ožujka. Tada je emisiju pratilo više od deset milijuna Francuza.

Tri teme će dominirati tijekom debate svih 11 kandidata. Bit će im postavljena tri pitanja – kako stvoriti nova radna mjesta, kako braniti Francusku i kako primijeniti socijalni model. Svaki kandidat će imati ukupno17 minuta da odgovori na sva pitanja.

Publiku će činiti 220 osoba, koji će pretežno biti suradnici i članovi obitelji kandidata. Kandidatima će tijekom emisije biti zabranjena uporaba mobilnih telefona.

Mediji u Francuskoj su ocijenili da bi ta rasprava mogla utjecati na neodlučne birače u prvom krugu koji je zakazan 23. travnja.

Kandidati na predsjedničkim izborima su – Francois Fillon, desnica (Fransoa Fijon, Benoit Hamon, ljevica (Benoa Amon), Emmanuel Macron, centrist (Emanuel Makron), Nicolas Dupont-Aignan, suverenist (Nikola Dipon-Enjan), Jean-Luc Melenchon, radikalna ljevica (Žan-Lik Melanšon), Nathalie Arthaud, Radnička partija (Natali Arto), Marine Le Pen, ekstremna desnica (Marin Le Pen), Francois Asselineau, euroskeptik (Fransoa Aselino), Jacques Cheminade, politički veteran koji ne pripada nijednoj stranci (Žak Šeminad), centrist Jean Lassalle (Žan Lasal) i radikalni ljevičar Philippe Poutou (Filip Putu).

Ankete za sada pokazuju da bi u prvom krugu najviše glasova mogli dobiti Macron i Marine Le Pen.

Drugi krug izbora zakazan je za 7. svibnja.

XS
SM
MD
LG