Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasador Albanije pozvan na razgovor u MIP Makedonije


Skoplje

Ambasador Albanije pozvan je na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Makedonije (MIP) zbog uvredljivih izjava i komentara albanskih zvaničnika na račun Makedonije i njenih građana, saopštilo je danas makedonsko Ministarstvo, prenosi Beta.

Kako se navodi, na jučerašnjem sastanku sa albanskim ambasadorom je potencirano da su izjave predsednika Vlade i ministra inostranih poslova Albanije o dvonacionalnosti i menjanju ustavnog uređenja Republike Makedonije otvoreno mešanje u unutrašnje stvari Makedonije.

"Etiketiranje Makedonaca kao Slavomakedonaca je uvredljivo i diskriminatorsko prema Makedoncima i svim građanima Republike Makedonije", navodi se u saopštenju makedonskog MIP-a.

Ističe se da su takve poruke ozbiljna provokacija za dobrosusedske odnose Makedonije i Albanije i da prave dugoročnu štetu na odnose u regionu i podstiču ekstremističku retoriku.

"Ono što je potrebno regionu je ujedinjavanje oko integracije u EU, mir i ekonomski napredak. Zato apelujemo da se prekinu provokacije, da se poštuje suverenitet i da se radi na planu dobrosusedstva, za dobrobit svih u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Makedonije.

XS
SM
MD
LG