Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić: BiH još nema strategiju održivog razvoja


Mladen Ivanić

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da BiH nema strategiju održivog razvoja, koja je veoma važna tema ne samo za BiH, nego i kao globalni koncept razvoja društva u cjelini.

Otvarajući u Sarajevu konferenciju o ciljevima održivog razvoja, Ivanić je rekao da BiH, osim što nema usvojenu strategiju o održivom razvoju, nema ni tijelo koje bi se time bavilo.

"Predsjedništvo BiH je početkom godine zadužilo Savjet ministara da zajedno sa entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH, ali te stvari kod nas još ne privlače dovoljnu pažnju i očigledno se puno više napora posvećuje nekim drugim, a ne suštinskim temama", rekao je Ivanić novinarima.

On kaže da pitanja održivog razvoja moraju animirati sve sfere društva - i javni i privatni sektor, te nevladine organizacije i civilno društvo.

"To treba da bude primjer i vodilja kuda neko društvo, odnosno neka zemlja treba da ide i kako se približiti opšteprihvatljivim normama u svijetu", rekao je Ivanić.

On je zahvalio UNDP-u što je današnjom konferencijom izvršio dodatni pritisak na vlasti u BiH da se ozbiljnije počnu baviti pitanjima održivog razvoja u skladu sa međunarodnim standardima i programima.

XS
SM
MD
LG