Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odgođen početak suđenja Radeljašu i drugima


Esed Radeljaš i Damir Hadžić

U sarajevskom Kantonalnom sudu je, zbog izostanka jednog od branilaca, za 13. april odgođen početak suđenja Esedu Radeljašu, Damiru Hadžiću, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću i Jusufu Čauševiću koji su optuženi za više krivičnih djela, prenosi SRNA.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Rozita Šimić objasnila je da advokat Kapetanovićev Sabina Hota Ćatović nije mogla pristupiti ovom ročištu zbog predmeta ratnog zločina u Zenici, o čemu je Kantonalnom sudu dostavila opravdanje.

Optužnica tereti bivšeg načelnika opštine Novi Grad Damira Hadžića, te Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, koji je bivši poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Radeljašu je iz budžeta opštine nezakonito omogućena isplata više od milion (više od 511.000 eura) maraka za zemljište koje je 2006. godine platio opštini u iznosu od 51.340 maraka (više od 26.000 eura).

Radeljaš i drugi negirali su krivicu.

Radeljašev branilac Mudin Kapo predlagao je da na ročištu bude održana neformalna statusna konferencija na kojoj bi Kantonalno tužilaštvo navelo koje će dokaze koristiti u ovom postupku.

Međutim, tužilac Senad Osmić odgovorio je da jednom od optuženih nedostaje branilac, a u ovom postupku je odbrana obavezna, te bi na taj način bile povrijeđene odredbe o krivičnom postupku.

Tužilac je dodao i da će optužba dokaze predložiti nakon čitanja optužnice.

XS
SM
MD
LG