Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Britanija neće predati suverenitet nad Gibraltarom


Uveravanja o čvrstoj posvećenosti spornoj teritoriji: Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej je pružila uveravanja Gibraltaru da Velika Britanija ostaje čvrsto posvećena toj prekomorskoj teritoriji, pošto je uzela maha zabrinutost oko njene budućnosti posle izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije.

Kako je saopšteno danas iz premijerkine kancelarije, ona je telefonom pozvala premijera Gibraltara Fabijana Pikarda da mu prenese uveravanja da Britanija ostaje "apsolutno posvećena da radi sa Gibraltarom u cilju najboljeg mogućeg rešenja u okviru Brexita" i da će "nastaviti da ih u potpunosti drže uključenim u taj proces".

Ona je rekla da London "nikad" neće predati suverentitet nad Gibraltarom bez odobrenja stanovništva te teritorije na jugu Španije, navodi se u saopštenju.

Evropska unija je nagovestila prošle nedelje da bi Španija mogla da ima pravo na veto oko buduće veze te teritorije sa Unijom kada Britanija bude iz nje izašla, što je razljutilo stanovnike enklave na južnom vrhu Iberijskog poluostrva. U toj enklavi živi 32.000 ljudi.

Španija već dugo nastoji da povrati kontrolu nad tom teritorijom koja je prepuštena Britaniji 1713. godine.

Prethodno je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao da Gibraltar nije na prodaju, odgovarajući na najavu o španskom vetu.

XS
SM
MD
LG