Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vrhovni sud Venecuele vratio ovlašćenja parlamentu


Kontroverza prevaziđena: Nikolas Maduro

Vrhovni sud Venecuele doneo je danas odluku kojom je vratio parlamentu zakonodavnu vlast, nekoliko dana pošto je preuzeo njegova ovlašćenja.

Predsednik Nikolas Maduro je kasno sinoć pozvao Vrhovni sud da ponovo razmotri svoju odluku o preuzimanju ovlašćenja koja je izazvala oštre kritike opozicije i drugih država.

To je redak slučaj da je predsednik povukao neki potez kojim uvećava svoju vlast, navodi AP.

Opozicioni lideri su rekli da je ta odluka nedovoljna i prekasna i pozvali građane da sutra izađu na ulice i suprotstave se, kako kažu, pokušaju državnog udara.

Današnja odluka suda, ističe opozicija, još jednom potvrđuje da Maduro kontroliše sudove i da više ne postoji stvarna podela vlasti u zemlji.

Politička kriza u Venecueli počela je posle parlamentarnih izbora krajem 2015, na kojima su pobedili protivnici preminulog predsednika Uga Čavesa, dok je na čelu države bio Čavesov naslednik Maduro.

Vrhovni sud je u januaru 2016. proglasio nevažećim sve odluke Parlamenta, što je bio odgovor na inauguraciju trojice poslanika - protivnika bivšeg predsednika Čavesa, uprkos sumnjama u njihov izbor. Vrhovni sud je u sredu preuzeo ovlašćenja Parlamenta, a prethodno je poslanicima oduzeo imunitet, što ih izlaže mogućim suđenjima za veleizdaju.

Mnoge latinoamerilčke zemlje, kao i SAD i UN, osudile su odluku Vrhovnog suda, a neke zemlje su opozvale svoje ambasadore.

Maduro je posle sastanka Nacionalnog saveta bezbednosti u petak veče rekao da savet podržava da sud razmotri odluku "u cilju održavanja institucionalne stabilnosti"

XS
SM
MD
LG