Dostupni linkovi

Šest povređenih, četvoro uhapšeno ispred turske ambasade u Briselu


Šest osoba je povređeno tokom sukoba pristalica i protivnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ispred turskog konzulata u Briselu, saopštilo je danas briselsko tužilaštvo, javlja Frans Pres a prenosi Beta.

Od šestoro povređenih u sukobima koji su se dogodili juče, jedna žena je i dalje u bolnici, naveo je isti izvor.

Istovremeno, ćetiri osobe su privedene nakon sukoba kod glasačkog mesta.

Peti osumnjičeni nije priveden jer se nalazi u bolnici.

Incident je izbio juče popodne između pristalica i protivnika turskog predsednika blizu turske ambasade i konzulata u samom centru glavnog grada Turske. Grupa od 150 do 200 ljudi okupila se ispred turske zgrade i bacano je kamenje na okolna vozila pre nego što je policija uvela red posle više sati napetosti.

Više osoba je razmenilo udarce uključujući noževima i šipkama, i prebrojano je pet povređenih, navodi se u saopštenju i dodaje da je jedna 60-ogodišnja žena koja je pokušala da stane između dve strane takođe povređena i da se i danas još nalazi u bolnici.

Belgijski premijer Šarl Mišel je u tviter poruci sinoć snažno osudio nasilje i napisao da belgijska vlada ima "nultu toleranciju za izgrede vezane za turski referendum".

Prema organizaciji NavBel koja predstavlja kurdsku zajednicu u Belgiji incidente je izazvala grupa od četevoro gradajana turskog porekla koji su napali noževima osobe kurdskog porekla koje su došle da glasaju na referendumu.

Izborna kampanja za taj referendum izazvala je ozbiljne napetosti između turskih zvaničnika i više evropskih zemalja pošto su one zabranile turskim ministrima da vode kampanju na njihovoj teritoriji.

Turski građani u šest evropskih zemalja imaju vremena do 9. aprila da glasaju na referendumu, javlja AP. U Turskoj referendum se održava 16. aprila.

XS
SM
MD
LG