Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Panel Senata SAD o ruskom uplitanju u američke izbore


Senatori Mark Warner i Richard Burr

U Washingtonu američki senatori održavaju saslušanja o navodnom uplitanju Rusije u američke predsjedničke izbore održane 2016. Vanjski stručnjaci ističu da će, bez odlučujućeg odgovora američke vlade, Moskva nastaviti činiti iste poteze.

Saslušanja koja su danas počela provodi Obavještajna komisija Senata, koju mnogi opisuju kao najmanje ispolitiziranim i najvjerodostojnijim organom, pogotovo u slučaju umiješanosti Rusije u prošlogodišnje izbore u SAD-u.

Istovremeno, istrage američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), Obavještajne komisije Senata i ostalih panela Kongresa bacile su sjenu na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa i produbile sumnju o mogućim uplitanjima ruskih agenata.

"Neću prejudicirati ishod naše istrage. Tražimo da se utvrdi da li je u pitanju prava vatra, ali do sada se suočavamo samo sa velikom količinom dima", rekao je tokom saslušanja demokratski senator Mark Warner.

"Svi smo mete sofisticiranog i sposobnog protivnika, te moramo kompletnu vladu uključiti u borbu protiv ruskih 'aktivnih mjera' ", rekao je republikanac i predsjedavajući senatskog Odbora za sigurnost Richard Burr.

Da li su ljudi iz Trumpovog tima bili su dosluhu sa ruskim zvaničnicima – glavna je tema u Bijeloj kući još od januara, otkako je Trump preuzeo Ovalni ured od svog prethodnika Baracka Obame.

Trumpov savjetnik za sigurnosna pitanja Michael Flynn bio je primoran podnijeti ostavku u februaru nakon informacija da zvaničnicima administracije predsjednika Trumpa nije govorio istinu o sadržajima svojih razgovara sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom u Washingtonu.

Istovremeno, ministar pravosuđa Jeff Sessions ranije je izjavio da će izuzeti sebe iz bilo kakve istrage o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore prošle godine, ponavljajući da nije razgovarao s ruskim ambasadorom Kisljakom o izbornoj kampanji.

Američki obavještajci su saopštili u izvještaju objavljenom u januaru da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio kampanju hakiranja i propagande u namjeri da potkopa vjeru u američki izborni proces. Oni su također naveli da je ta kampanja Rusije imala za cilj i ocrniti Trumpovu izbornu suparnicu Hillary Clinton, odnosno favorizirati Trumpa.

Izvor: RSE, AP
XS
SM
MD
LG