Dostupni linkovi

Uhapšena trojica džihadista sa Kosova zbog plana da sruše most u Veneciji


Hapšenje 40 islamskih militanata na Kosovu pre 3 godine
Hapšenje 40 islamskih militanata na Kosovu pre 3 godine

Italijanska policija je uhapsila trojicu državljana Kosova, simpatizera “Islamske države” pod sumnjom da su pripadnici terorističke ćelije koja je planirala da digne u vazduh istorijski most Rijalto u Veneciji. Osim toga, nameravali su da napadnu i turiste i meštane koje su nazivali “nevernicima”.

U koordinisanoj akciji policije i karabinjera, uhapšen je i jedan maloletnik sa Kosova da bi se sprečio uticaj na istragu. Svi su imali važeće dozvole za boravak u Italiji.

Kako javlja Rojters, policija je pratila ovu grupu od prošle godine. Prisluškivala je njihove telefone, stan i komunikaciju na Internetu. To što je ustanovljeno je “uznemiravajuće i zabrinjavajuće”, izjavio je glavni tužilac Venecije Adelki D’ipolito.

On dodao da je jedan od uhapšenih tokom tih razgovora rekao da "imajući u vidu koliko ima nevernika u Veneciji, može da se zaradi odlazak u raj odmah, postavljanjem bombe na mostu Rialto."

Reč je o najstarijem i najpoznatijem mostu u Veneciji izgrađenom 1591.

Kako javlja Asošijeted pres, uhapšeni su identifikovani kao Fisnik Bekaj (24) iz Treviza, Dejl Haziraj (25) i Arjan Babaj (27) iz Veneceije gde su radili kao konobari.

Uhapšena trojka je živela u istorijskom centru Venecije poznatoj po mnoštvu kanala. Oni su se pripremali za kriminalne aktivnosti i terorističke napade pripremajući eksplozive i gledajući snimke na kojima pripadnici organizacije "Islamska država2 objašnjavaju kako se ubija nožem.

Tužilac D'Ipolito je naveo da su svi uhapšeni bili "veoma privreženi ideologiji Islamske države" hvaleći njene poslednje terorističke napade, uključujući i onaj iz Londona 22. marta. On je dodao da su uhapšeni “veoma opasne” osobe te da se sumnjiče za pripremanje napada u inostranstvu. Međutim, nisu uspeli da ih izvedu jer su pomno praćeni.

U akciji snaga bezbednosti izvršen je pretres 12 domova, deset u istorijskom centru Venecije i po jedan u Mestreu i Trevizu.

XS
SM
MD
LG