Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saša Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina


Ćurguz je osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina zbog počinjenog ratnog zločina na području Bihaća tokom rata u BiH

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Sašu Ćurguza na zatvorsku kaznu od 15 godina zbog počinjenog ratnog zločina na području Bihaća tokom rata u BiH.

Ćurguz je proglašen krivim jer je kao pripadnik Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike BiH počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i verske pripadnosti, nečovečnim postupanjem i ubistvima, na području nekadašnje Srpske opštine Bihać, prenosi Beta.

U presudi se navodi da je Ćurguz učestvovao u "širokom i sistematičnom napadu" vojske i policije RS protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, koji je trajao od maja do kraja jula 1992. godine na području nekadašnje Srpske opštine Bihać, uključujući naselja Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen Vakuf.

U presudi se navodi i da će optuženom u kaznu zatvora biti uračunato vreme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru, kao i vreme koje je proveo u pritvoru.

Sud je doneo rešenje kojim je optuženom Ćurguzu produžen pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, a koji će trajati najduže do 30. decembra 2017. godine ili do nove odluke Suda.

Srbija je u februaru prošle godine na zahtev Tužilaštva BiH izručila Ćurguza BiH.

XS
SM
MD
LG