Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska završila operaciju 'Štit Eufrata' na severu Sirije


"Operacija 'Štit Eufrata' bila je uspešna i završena je", izjavio Jildirim

Turska je objavila da je "uspešno" završila sedmomesečnu vojnu ofanzivu "Štit Eufrata" na severu Sirije, međutim premijer Binali Jildirim nije isključio mogućnost nove vojne operacije, niti je rekao da li će turski vojnici napustiti Siriju, prenosi BBC.

"Operacija 'Štit Eufrata' bila je uspešna i završena je. Svaka operacija posle ove imaće drugačiji naziv", izjavio je Jildirim posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost u sredu.

Turska je u avgustu prošle godine poslala vojsku i tenkove na sever Sirije da bi potisnula takozvanu Islamsku državu iz pograničnog područja između Sirije i Turske, kao i da bi zaustavila napredovanje sirijskih Kurda, koje smatra saveznicima Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj.

Turska vojska i sirijski pobunjenici koje podržava Ankara zauzeli su nekoliko gradova, uključujući Džarablus, napredujući ka strateški važnom radu El Bab.

U Ankaru danas dolazi američki državni sekretar Reks Tilerson da bi s turskim predsednikom i ministrom spoljnih poslova razgovarao o sirijskom ratu.

Očekuje se da će tema razgovora Tilersona i turskih zvaničnika, između ostalog, biti i zahtev Ankare za izručenje muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga smatra odgovornim za prošlogodišnji pokušaj državnog udara.

XS
SM
MD
LG