Dostupni linkovi

Hiseni: Kosovo je pokazalo odlučnost i jedinstvo u borbi protiv radikalizma


Skender Hyseni, Ministar unutrašnjih poslova Kosova
Skender Hyseni, Ministar unutrašnjih poslova Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je tokom predavanja na Američkom univerzitetu u Prištini da je Kosovo pokazalo odlučnost i jedinstvo u borbi protiv ekstremizma i nasilnog radikalizma.

On je međutim naglasio da se i Kosovo suočava sa problemom terorizma i prisustvom boraca koji su boravili na stranim ratištima.

Stoga je, podsjeća Hiseni, usvojen zakon koji zabranjuje i sankcioniše učešće građana Kosova na stranim ratištima. Usvojena je i Strategiju o borbi protiv radikalizma i ekstremizma, kaže Hiseni i dodaje:

“Na osnovu ove strategije, mi smo izradili i plan deradikalizacije tih ljudi”.

On je ocijenio da se Kosovo nalazi u fazi post-radikalizacije i da je cilj ne samo da se spriječi odlazak Kosovara na strana ratišta, već da se spriječi da oni koji su bili učesnici ne utiču negativno na ostali dio populacije.

On je istakao da teška socijalna situacija ali i predavanja pojedinih imama utiču na radikalizaciju populacije, posebno mladih, te podsjetio da Kosovo njeguje ''tradiciju tolerancije i mira, što je dio tradicije religije”. Takva tradicija, dodao je on, treba da se njeguje i u budućnosti.

XS
SM
MD
LG