Dostupni linkovi

Deripaska optužio Associated Press za lažne napade


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Milijarder Oleg Deripaska blizak Kremlju optužio je Associated Press (AP) za “snažnu i pogrešnu kampanju” koja je bila uperena protiv njega i njegovih veza sa bivšim direktorom izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa.

U plaćenom oglasu objavljenom u Wall Street Journalu i Washington Postu on je negirao pisanje AP da je radio sa Paulom Manafortom, koji je podnio ostavku u augustu 2016. nakon optužbi da je primao značajna sredstva od jedne ukrajinske političke stranke.

U izvještaju AP od 22.marta stoji da je Manafort, dok je radio za Deripasku prije nekoliko godina, predložio plan koji je za cilj imao utjecaj na politiku, poslovne dogovore i medije širom SAD ,Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na način da idu u prilog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“AP je napisao da sam potpisao godišnji ugovor od 10 milijuna dolara sa Paulom Manafortom koji je plan trebao provesti u djelo. Želim rezolutno odbiti ove optužbe i laži. Nikada se nisam potpisao sporazum kojim se promovira Putinova vlast i njegovi intersi bilo gdje u svijetu" tvrdi Deripaska.

No, AP nigdje nije napisao da je Deripaska potpisao ugovor kojim bi se “pomoglo Putinu”. U tekstu se kaže da je Manfort “povjeljiv starteški plan osmislio početkom juna 2005, a da je ugovor počeo važiti početkom 2006.

Deripaska je najavio legalne akcije “protiv pojedinaca i medija ”uključenih u “ lažne optužbe oko lažnih aktivnosti.”

RSE je upitao AP za komentar, a glasnogovornica agencije Lauren Easton je u mailu odgovorila “Stojimo uz naše izvještavanje.”

Izvještaj AP objavljenjen je u trenutku kada se Trumpova administracija suočava sa optužbama da su njeni suradnici bili u kontaktu s ruskim dužnosnicima i predstavnicima tokom predizborne kampanje.

Američke obavještajne agencije u izvještaju objavljenom u januaru smatraju da je Rusija vodila hahersku kampanju kako bi utjecala na izborne procese, što Moskva negira.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer inzistirao je prošloga tjedna da je Manafort radio za Deripasku prije deset godina i da je to irelevantno za posao koji je obavljao z aizbornu kampanju predsjednika Trumpa.

XS
SM
MD
LG