Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smederevska Palanka: Radnici fabrike 'Goša' u štrajku


Jedan od mnogih protesta u Srbiji

Radnici Fabrike šinskih vozila „Goša“ započeli su u krugu fabrike generalni štrajk zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Njima slovačka firma, koja je 2007. godine privatizovala fabriku, samo za plate duguje skoro dva miliona evra. Prema navodima radnika, poslodavac im duguje 15 do 20 plata, tri godine im nisu overene zdravstvene knjižice, a pet godina im se ne uplćuju doprinosi za pnezijsko osiguranje.

Višegodišnje radničko nezadovoljstvo, kulminiralo je nakon prošlonedeljne tragedije, kada se jedan radnik obesio u krugu fabrike, od kada oko 380 zaposlenih insistira da se konačno reši sudbina preduzeća i okonča njihova agonija.

Milorad Miloradović, predsednik Samostalnog sindikata fabrike, kaže za RSE da zaposleni očekuju i pomoć države u rešavanju njihovih zahteva, koji po njegovim rečima, predstavljaju vapaj očajnika dovedenih na rub egzistencije.

“Zbog toga tražimo da se poveže radni staž, odnosno uplate doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje. Da se isplati po 100.000 dinara svakom zaposlenom, da se sve zaostale zarade isplate u deset rata i da se nakon toga obezbedi redovnost primanja zaraea”, kaže Miloradović.

U međuvremenu poslovanje fabrike počela je da proverava Inspekcija rada, kako bi se tačno utvrdilo koliko se duguje radnicima i koliko dugo nisu uplaćivani doprinosi, a danas su predstavnici sindikata krenuli u Beograd na sastanak u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kako bi pokušali da pronađu neko rešenje za izuzetno tešku situaciju zaposlenih koja je dovela do štrajka.

XS
SM
MD
LG