Dostupni linkovi

Kosovo na korak do pokretanja postupaka pred Specijalnim sudom


Ratni veterani na protestu u Prištini, ilustrativna fotografija
Ratni veterani na protestu u Prištini, ilustrativna fotografija

Sudije Specijalizovanih veća Kosova (Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu) su na prvoj plenarnoj sednici usvojile Pravilnik o postupku i dokazima, saopšteno je iz Specijalizovanih veća.

Ovo je ključni dokument koji će otvoriti put pokretanju sudskih postupaka pred Specijalnim sudom.

U međuvremenu, Specijalizovano veće Ustavnog suda Kosova u roku od 30 dana treba da utvrdi da li je pravilnik u skladu sa Ustavom Kosova. Pravilnik o postupku i dokazima stupiće na snagu sedam dana pošto Specijalizovano veće Ustavnog suda utvrdi da je taj dokument u skladu sa Ustavom. Kad Pravilnik o postupku i dokazima stupi na snagu, Specijalizovana veća biće potpuno spremna za sudski rad.

Pravilnik o postupku i dokazima naglasak stavlja na zaštitu svedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svedočenja ili saradnje sa Specijalizovanim većima. Opšti cilj Pravilnika je da unapredi pravičnost, ekspeditivnost, efikasnost, integritet i bezbednost postupaka pred Specijalizovanim većima i da pri tom bude u skladu sa Ustavom i sa najvišim standardima ljudskih prava.

Sudije su na plenarnoj sednici usvojile i Kodeks sudijske etike i Pravilnik o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća koji su odmah stupili na snagu.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

XS
SM
MD
LG