Dostupni linkovi

Napadač iz Londona se interesovao za džihad ali bez dokaza o vezama sa IDIL-om


Halid Masud nakon što ga je policiija upucala poslije napada na policajca, 22. marta 2017.
Halid Masud nakon što ga je policiija upucala poslije napada na policajca, 22. marta 2017.

Britanska policija nije pronašla dokaze da je napadač na zgradu parlamenta i pješake na Vestminsterskom mostu u Londonu povezan sa "Islamskom državom" (IDlL) niti Al-Kaidom, saopštili su zvaničnici bitanskih službi.

Neil Basu, zamjenik koordinatora za borbu protiv terorizma, rekao je da se Halid Masud (52), rođen u Britaniji, interesovao za "džihad", ali da policija nema dokaza da je o napadu razgovarao s drugima.

Prema njegovim riječima, napadač je kopirao druge terorističke napade, ali uz korišćenje slabije tehnologije i manje troškove.

Basu je rekao da Masud nije bio "predmet interesovanja" obavještajnih službi prije napada prošle sedmice.

U napadu na pješake na Vestminsterskom mostu i kasnije kod ulaza u britanski parlament, koji je po ocjeni britanskih vlasti Masud izveo samostalno, ubijeno je četvoro ljudi a povređeno oko 50. I napadač je ubijen kada je nožem napao britanskog policajca, jednu od žrtava.

Takozvana "Islamska država" ranije je preuzela odgovornost za napad ispred britanskog parlamenta, uz navode da ga je izveo jedan od njihovih "vojnika", prenela je Amak, povezana sa militantima IDIL-a.

Prema navodima agencije osoba koja je izvela "napad ispred britanskog parlamenta Londonu bio je vojnik Islamske države".

XS
SM
MD
LG