Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NATO pomjera ministarski sastanak zbog Tillersona


Rex Tillerson, američki državni sekretar

NATO je potvrdio da su sastanak ministara vanjskih poslova NATO članica pomjerili za 31. mart umjesto početak aprila.

Izvor NATO-a je rekao za RSE u ponedjeljak, da je za 30. mart planirana i sesija Savjeta NATO-Rusija.

Ministarski sastanak NATO trebalo je da se održi 5. i 6. aprila. Ipak nakon što je postalo jasno da će novi američki državni sekretar Rex Tillerson preskočiti sastanak NATO je ugovorio drugi datum.

Tillerson je odlučio da propusti sastanak u aprilu, što bi bila prva prilika da se susretne za ministrima vanjskih poslova 27 članica Alijanse, što je izazvalo zabrinutost među nekim evropskim zvaničnicima u vezi posvećenosti nove američke administracije NATO-u, naročito nakon što je Tillerson najavio da će ubrzo nakon toga posjetiti Moskvu.

Tillerson je rekao da nije u mogućnosti da učestvuje na prvobitno za april zakazanom ministarskom sastanku jer je planirao da učestvuje na summitu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Si Đipinga u SAD na Floridi.

Prema novom planu, Tillerson će doputovati u Brisel dan nakon sastanka u Ankari sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dan uoči ministarskog sastanka, NATO planira održavanje sesije Savjeta NATO-Rusija na ambasadorskom nivou, kažu diplomate upoznate sa razgovorima.

Biće to prvi sastank Savjeta NATO-Rusija u 2017., nakon tri slična susreta u 2016.

NATO je suspendovao svu praktičnu saradnju za Moskvom, nakon ruske invazije i aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014., ali su ostavili otvoren politički kanal komunikacije preko Savjeta NATO-Rusija.

XS
SM
MD
LG