Dostupni linkovi

Deklaracije o zajedničkom jeziku biće objavljena 30. marta


Ilustracija
Ilustracija

Deklaracija o zajedničkom jeziku, čiji je cilj da podigne svijest i aktivno utiče na postojeće nacionalističke jezičke prakse u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, biće objavljena 30. marta, javalja Mina pozivajući se na Tanjug.

Tim povodom u Sarajevu će biti održana regionalna konferencija za medije, na kojoj će tekst Deklaracije i njene ciljeve predstaviti profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, Vladimir Arsenijević iz Udruženja Krokodil, pisac Balša Brković i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku sastavilo je više od 30 eksperata različitih struka iz četiri države, nakon serije regionalnih konferencija projekta “Jezici i nacionalizmi”, koje su od aprila do novembra prošle godine održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Dokument je potpisalo više od 200 lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih ličnosti iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Tekst Deklaracije biće na uvid javnosti od 30. marta na veb stranici projekta www.jezicinacionalizmi.com, gdje će svako ko je saglasan sa tekstom moći da je potpiše.

XS
SM
MD
LG