Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužioci Južne Koreje zatražili nalog za hapšenje smenjene predsednice


Hapšenje je sledeći korak pre nego što Park bude formalno optužena za krivična dela kao što su iznuda, uzimanje mita i zloupotreba položaja

Južnokorejski tužioci zatražili su danas nalog za hapšenje smenjene predsednice Park Geun-hje, nakon saslušanja zbog umešanosti u korupcionaški skandal, prenosi Beta.

Tužioci su pre nedelju dana 14 sati ispitivali Park zbog sumnje da je umešana u iznuđivanje novca od kompanija u zamenu za usluge i da je bliskoj prijateljici dozvoljavala da tajno upravlja državnim poslovima.

Okružni sud u Seulu nije bio dostupan za komentar, navodi agencija AP. Očekuje se da će sud pozvati Park na ispitivanje pre donošenja odluke o izdavanju naloga za hapšenje.

Hapšenje je sledeći korak pre nego što Park bude formalno optužena za krivična dela kao što su iznuda, uzimanje mita i zloupotreba položaja, a prema zakonima u Južnoj Koreji, samo zbog eventualne presude za uzimanje mita suočava se s doživotnom kaznom.

Ustavni sud doneo je 10. marta odluku o opozivu Park Geun-hje, a ona je dva dana kasnije napustila predsedničku palatu u Seulu.

Južna Koreja organizovaće predsedničke izbore do maja.

XS
SM
MD
LG