Dostupni linkovi

Napadač u Londonu bez jasnih veza sa 'Islamskom državom'


Halid Masud
Halid Masud

Halid Masud koji je ubio četvoro ljudi u Londonu možda je bio inspirisan pozivima ekstremističke “Islamske države” da napada ciljeve na Zapadu ali još nema dokaza da je delovao po instrukcijama ove grupacije, ocenjuju britanske vlasti, prenosi Rojters.

Britanski državljanin Halid Masud, koji se pre prelaska u islam zvao Adrian Rasel, pokosio je automobilom troje pešaka i ubio nožem policijaca. Na kraju ga je ubila policija.

“Islamska država” je saopštila da je reč o “njenom vojniku”, ali nema dokaza da su njeni lideri – koji gube uporište u Iraku i Siriji – znali unapred za napad u Londonu.

To po oceni britanskih zvaničnika ne isključuje mogućnost da je postojala koordinacija između Masuda i militanata u sve smanjenijem samoproglašenom islamskom kalifatu.

Napadač u Londonu je delovao sam, koristeći samo iznajmljeni auto i nož, što se uklapa u model poslednjih terorističkih akcija u kojima počinioci nisu prošli specijalnu obuku niti su dobili instrukcije sa strane, ocenjuje britanska agencija.

XS
SM
MD
LG