Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela peta runda mirovnih pregovora o Siriji


Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura je sastankom sa sirijskim ambasadorom u UN Bašarom el Džafarijem zvanično počeo petu rundu mirovnih pregovora u Ženevi, koji su započeti pre 14 meseci, javlja Asošijeted Pres (AP).

Glavne teme novog kruga pregovora delegacije sirijskog predsednika Bašara el Asada i opozicionih grupa, koji će trajati najmanje nekoliko dana, biće upravljanje zemljom, izbori, novi ustav i borba protiv terorizma.

De Mistura će se kasnije danas sastati s delegacijom opozicije.

Dve strane još nisu direktno razgovarale tokom mirovnog procesa mada su obe prisustvovali ceremoniji otvaranja prethodne runde.

Nova runda pregovora pod pokroviteljstvom UN, koji su počeli u januaru prošle godine, odvija se u vreme pojačanih sukoba u Siriji, pre svega na području glavnog grada Damaska.

Francusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će narednih dana početi akcija međunarodnih snaga u cilju proterivanja islamista iz Rake, koja se smatra njihovim uporištem u Siriji.

Sirijska vlada i opozicija su na prethodnim pregovorima završenim 4. marta, postigle "okvirni dogovor" koji definiše proces političke tranzicije u skladu s rezolucijom UN.

U ratu u Siriji je od marta 2011. godine stradalo više od 310.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG