Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pritisak Trampa na republikance da ukinu Obamaker


Američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas republikance da odbace "Obamaker" upozorivši da će u protivnom izgubiti svaku priliku da ga reformišu, prenosi Asošijeted pres (AP).

"Posle sedam strašnih godina Obamakera, ovo je konačno vaša šansa za veliki plan!", napisao je Tramp na Tviteru.

On je poručio konzervativnim kongresmenima koji se protive njegovom predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti da na taj način podržavaju abortus,

Tramp je na Tviteru napisao da je "ironija da će Fridom kokus, koji je izrazito protiv abortusa i Planiranog roditeljstva (organizacije koja pomaže u ostvarivanju prava na abortus), dozvoliti Planiranom roditeljstvu da nastavi rad ako glasaju protiv ovog plana".

Pošto je juče odloženo glasanje o novom zakonu zbog izostanka podrške, Tramp je zapretio da danas mora da se glasa ili neće biti ukidanja Obamakera.

U pokušaju da pridobije konzervativce, vodeći republikanci u Predstavničkom domu su predložili amandman koji bi ukinuo obavezu osigravajućih kuća da pokrivaju deset unapred odredjenih usluga, poput porodiljskog odsustva i nege mentalnog zdravlja.

Konzervativci su tražili uklanjanje te i drugih obaveza koje aktuelni zakon nameće osiguravajućim kućama, uz obrazloženje da se time podižu cene premija.

Predstavnički dom će razmatrati ovo pitanje u petak iako se opozicione demokrate protive ukidanju Obamakera a nije jasno da li je obezbeđeno dovoljno glasova republikanaca da bi usvojio novi zakon.

Čak i ako prođe pomenuti predlog u Predstavničkom domu, republikanci će se suočiti sa problemom da ga usvoje u Senatu, gde je takođe veliki otpor konzervativnih i umerenih članova ovog tela, ocenjuje AP.

Tramp se u juče sastao s članovima konzervativnog Fridom kokusa u pokušaju da ih pridobije, ali je glasanje o novom zakonu odloženo jer vlada nije obezbedila dovoljan broj glasova.

XS
SM
MD
LG