Dostupni linkovi

Novi francuski ministar preuzeo dužnost


Matijas Fekl
Matijas Fekl

Francuski političar malo istaknut u javnosti Matijas Fekl danas je preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova posle ostavke njegovog prethodnika protiv koga je pokrenuta istraga posle izveštaja da je zapošljavao ćerke na nizu poslova u parlamentu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno Le Ru podneo je juče ostavku pošto je priznao da je angažovao svoje kćerke na privremenim poslovima u parlamentu tokom letnjeg raspusta.

On je na konferenciji za štampu rekao da je podneo ostavku jer je smatrao da je to njegova odgovornost, ali je negirao da je prekršio zakon.

Le Ru je danas predao dužnost svom nasledniku.

Fekl, dosadašnji državni sekretar za spoljnu trgovinu i turizam kratko će biti na ovoj dužnosti pošto sadašnjoj vladi ističe mandat u maju. On će biti na tom strateškom mestu u zemlji koja je zbog visoke pretnje terorizma u vanrednom stanju.

Televizija TMC izvestila je da je Le Ru zapošljavao svoje ćerke prvo kao tinejdžerke kao asistentkinje u parlamentu, a ukupno im je za taj posao isplaćeno 55.000 evra.

U Francuskoj je dozvoljeno da političari zapošljavaju članove porodice ali se u izveštaju nagoveštava da ćerke nisu obavljale sav taj posao.

Ostavka francuskog ministra dolazi posle kontroverze koja je poslednjih nedelja zahvatila konzervativnog predsedničkog kandidata Fransoa Fijona oko slične stvari.

Fijon je upleten u skandal oko zapošljavanja svoje supruge i dvoje dece u parlamentu, na poslovima koje su prema navodima fiktivno obavljali, a dobijali su platu.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG