Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han završio sastanke u Skoplju, Gruevski izbegao novinare


Johanes Han u razgovoru sa makedonskim političkim liderima

Lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski izbegao je sinoć, nakon susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, da se obrati medijima, kojima nije bilo omogućeno ni da snime sami početak sastanka. Greuvski je, podsećaju skopski mediji, i prethodni put prilikom boravka Hana izbegao da bude snimljen sa evrokomesarom, prenosi Beta.

Sastanak sa Gruevskim je bio poslednji susret Hana sa makedonskim političarima tokom poludnevnog boravka u Skoplju. Iz Delegacije EU je najavljeno da će Han kasnije sinoć objaviti saopštenje umesto obraćanja na planiranoj konferenciji za novinare.

Tokom sastanka sa liderima makedonskih parlamentarnih stranaka Han je preko Tvitera poručio da je Makedoniji hitno potrebno da se formira vlada i pozvao da se poštuju parlamentarna većina i Ustav.

Lideri stranaka koje su oformile novu većinu u Sobranju, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti, Besa Biljal Kasami i Alijanse za Albance Zijadin Sela su nakon susreta sa Hanom insistirali na institucionalnom izlasku iz krize, koji podrazumeva da se završi konstituisanje parlamenta i da šef države Gjorge Ivanov da mandat za formiranje vlade. Zajednička poruka je da taj proces mora biti ubrzan, ali da u tome treba biti pažljiv.

Makedonski predsednik koji je izbegao da se susretne sa Hanom, poslao je na taj način poruku da nema šta da kaže i da mu je sve rekao prošli put, kada je istakao da ne želi da dodeli mandate Zaevu, iako ima parlamentarnu većinu, jer smatra da se prihvatanjem zahteva albanskih partija radi protiv interesa Makedonije.

Ivanov je Hanu poručio i da njegov termin iskoristi za sastanak sa predstavnicima Građanske incijative "Za zajedničku Makedoniju", koji dvadesetak dana protestuju pružajući podršku odluci makedonskog predsednika.

Ta inicijativa je poručila sinoć na protestima ispred Sobranja Makedonije na kojima je bilo, prema različitim procenama, od deset do više desetina hiljada ljudi, zbog posete Johanesa Hana i trojice evroposlanika koji su uključeni u rešavanje makedonske krize, da se oni ne treba da mešaju u unutrašnje prilike u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG