Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanija i SAD zabranile unošenje elektronskih uređaja u kabine aviona


Ilustrativna fotografija

Vlada Velike Britanije zabranila je danas elektronske uređaje u ručnom prtljagu državljana šest većinski muslimanskih zemalja koji avionom putuju u Veliku Britaniju.

U saopštenju vlade se kaže da je premijerka Theresa May predsjedavala sastankom o avio bezbjednosti na kome su dogovorene nove mjere bezbjednosti za sve letove koji dolaze iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije. Navodi se i da je vlada bila u kontaktu sa američkom administracijom kako bi u potpunosti razumjela poziciju Amerikanaca, koji su takođe nešto ranije danas uveli sličnu zabranu.

Prema novim mjerama putnicima na letovima "neće biti dozvoljeno da unose bilo kakve telefone, laptope ili tablete, veće od normalne veličine mobilnog telefona ili pametne telefone" u kabinu.

Sjedinjene Države uvele su privremenu zabranu prenošenja elektronskih uređaja u ručnom prtljagu na letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije dozvoljeno prenošenje laptopa, iPadova, kamera i dugih elektronskih uređaja u ručnom prtljagu.

Razlog zabrane prenošenja uređaja još nije saopšten, a američki bezbjednosni zvaničnici nisu željeli da komentarišu.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG