Dostupni linkovi

Rusija demantuje da otvara bazu za obuku Kurda u Siriji


Rusija ne planira da otvori novu vojnu bazu u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane, demantujući izjavu portparola kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Siriji Redura Kselila. On je kazao za Rojtersu da Rusija uspostavlja bazu na severozapadu Sirije koje YPG kontroliše i da će ona služiti za obuku kurdskih boraca u borbi protiv terorizma.

Kselil je kazao za britansku agenciju da je sporazum postignut u nedelju te da ruske trupe već stižu na mesto buduće baze u Jandarisu u severnoistočnom regionu Afrin.

Ovaj potez Moskve bi razljutio Ankaru, bez obzira na njihove dobre odnose. Naime, turske vlasti tretiraju YPG kao produženu ruku Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je na čelu pobune u Turskoj.

Turska armija je pokrenula ofanzivu duž granice sa Sirijom kako bi sprečila napredovanje YPG, koji kontroliše severoistočne delove Sirije kao i region Afrin na severozapadu.

Kurdska milicija je i saveznik sa SAD u borbi protiv “Islamske države”, igrajući značajnu ulogu u ofanzivi koju podupiru američke snage na uporište islamista u Raki.

XS
SM
MD
LG