Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak ministara Rusije i Japana u Tokiju


Ruski i japanski ministri spoljnih poslova i odbrane: Sergej Šojgu, Sergei Lavrov, Fumio Kišida i Tomomi Inada

Japanski i ruski ministri odbrane saglasili su se danas u Tokiju oko unapređenja saradnje i zajedničkog suočavanja sa regionalnim bezbednosnim izazovima, objavila je japanska novinska agencija Kjodo, a prenosi Beta.

Ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije i Japana sastali su se u Tokiju i izrazili nadu da će razgovori o zajedničkom razvoju spornih ostrva u većoj meri približiti rešavanje teritorijalnog spora koji ih sprečava da potpišu mirovni sporazum.

Japanski ministar odbrane Tomomi Inada izrazio je zabrinutost zbog povećanog vojnog prisustva Rusije na spornim ostrvima u blizini Hokaida, a njegov ruski kolega Sergej Šojgu je kritikovao raspoređivanje japanskih protivraketih odbrambenih sistema, navodi japanska agencija.

Današnji razgovori ministara Rusije i Japana prvi je "dva plus dva" sastanak od kada je Rusija pripojila Krim, navela je agencija AP.

Poslednji "dva plus dva" razgovori Japana i Rusije održani su novembru 2013, a potom su sastanci odloženi jer je Tokio uveo sankcije Moskvi zbog krize u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG