Dostupni linkovi

Turski protest nemačkom ambasadoru zbog okupljanja Kurda


Skup Kurda u Frankfurtu
Skup Kurda u Frankfurtu

Turske vlasti pozvale su na razgovor nemačkog ambasadora i uložili protest zbog skupa kurdske zajednice u Frankfurtu, saopštila je služba predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Oko 30.000 ljudi, uglavnom kurdskog porekla, okupilo se u subotu u Frankfurtu tražeći poručivši sa protesta da traže demokratiju u Turskoj, kao i slobodu za Kurdistan - deo Jugozapadne Azije na kome prevladava kurdsko stanovništvo. Okvirno obuhvata područja istočne Turske, severoistočne Sirije i Iraka i severozapadnog Irana.

Nemačka policija je saopštila da se skup, tokom kojem su okupljeni nosili zastave Radničke partije Kurdistana (PKK) i postere kurdskog lidera Abdulaha Odžalana, završio mirno. Polcija je dodala da nije uklanjala zastave PKK-a ali je fotografisala one koji su ih nosili, najavivši da će biti sudski gonjeni.

Okupljeni su se izjasnili i protiv referenduma o uvođenju predsedničkog sistema u Turskoj, koji je zakazan 16. aprila.

"Nemačka je u subotu uradila nešto skandalozno", izjavio je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin za turski program televizije Si En EN i dodao da su na skupu istaknute grupe PKK, koju Turska označava teroritstičkom.

Kalin je rekao da je zbog toga nemački ambasador pozvan na razgovor i da mu je uručen protest.

XS
SM
MD
LG